Вече физике у Нишу

Novo: Snimak predavanja!

poster-vece-fizike

У четвртак, 7. новембра 2013. године Друштво физичара Ниш (ДФН) организује:

Вече физике
O Nobelovoj nagradi za fiziku, Higsovoj čestici, CERN-u …

У првом делу програма проф. др Горан Ђорђевић (Департман за физику, Природно-математички факултет у Нишу) одржаће научно-популарно предавање:

Нобелова награда за физику за 2013. годину – Хигсова честица

Овогодишња Нобелова награда за физику додељена је Франсои Англеру и Питеру Хигсу за теоријско откриће механизма који даје значајан допринос разумевању порекла масе субатомских честица и предвиђање постојања масивне скалрне честице. Посетиоци овог предавања моћи ће да сазнају више о раду ове двојице научника и њихових колега, о основама теоријског модела – Хисовог механизма и о експериментима у акцелератору LHC у CERN-у који су потврдили тачност ове теорије. Професор Ђорђевић је гостујући научник на Департману за теоријску физику CERN од 2012. године.

У  наставку програма Биљана Јовановић (гимназија “Стеван Сремац”, Ниш) говориће о искуствима стеченим током учечшћа на тронедељном летњем програму одржаном овог лета у CERN-у и о могућности да наши наставници посете  и усваршавају се у овој великој научној институцији.

Председник Друштва физичара Ниш, мр Драгољуб Димитиријевић (Департман за физику, ПМФ, Ниш) обавестиће присутне о могућностима посете CERN-у, пре свега за наставнике и најбоље младе физичаре, а Гордана Станојевић (ОШ “Учитељ Таса”) ће представити овогодишњи циклус Градске школе физике за основце.

Наствак програма првенствено је намењен наставницима, и у овом делу проф. др Љубиша Нешић (Департман за физику, ПМФ, Ниш) представиће предстојећи „Симпозијум о експерименту у савременој настави физике“, а Славољуб Радуловић (Алексиначка Гимназија) говориће о „Симпозијум о експерименту у средњошколској настави физике“.

“Вече физике” почиње у 19:30 часова, у амфитеатру Природно-математичког факултета у Нишу, Вишеградска 33. Улаз је слободан и позивамо све љубитеље физике и науке да присиутвују програму.

Наставници физике могу наћи податке о броју и начину верификације сати стручног усавршавања о овом документу (PDF).

„Вече физике“ организује ДФН у сарадњи са Канцеларијом SEENET-MTP Мреже у Нишу, Астрономским друштвом „Алфа“ и Департманом за физику Природно-математичког факултета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.