2012. godina

 • DFN aktivnosti: Škola fizike 2012-2013
  • početak rada Škole fizike: sreda, 17. oktobar 2012. od 19:45h, OS “Učitelj Tasa”, Niš
  • uvodno predavanje: Milan Milošević (Departman za fiziku PMF-a u Nišu), Zvezda Sunčevog sistema
  • osnovne informacije o ovogodišnjem ciklusu Škole fizike
  • internet stranica Škole fizike
 • Projekat ODYSSEUS je evropsko takmičenje za učenike od 14 do 18 godina starosti. Ovaj projekat organizuje Evropsko fizičko društvo (EPS) i biće usmeren na tri teme: Sunčev sistem, svemirski brod – globalna saradnja i koevolucija života.Više informacija o ovom projektu možete saznati u PDF fajlovima: Odysseus Presentation i Dissemination, kao i na zvaničnom sajtu projekta.
  • Prof. dr Goran Djordjević izabran za potpredsednika Balkanske unije fizičaraViše informacija.
 • Da li je otkrivena Higsova čestica?U sredu 4. jula 2012. godine, na seminaru organizovanom u CERN-u predstavljeni su najnoviji rezultati potrage za Higsovom česticom. Predstavnici kolaboracija CMS i ATLAS prezentovali su rezultate eksperimenata koji, sa dovoljnom tačnošću,potvrđuju postojanje Higsove čestice sa energijom 125-126 GeV. Više informacija o rezultatima možete da pročitate na zvaničnim sajtovima CMS (na srpskom) i ATLAS kolaboracija.
  • Povodom 10. jula, Centar za promociju nauke organizuje tribinu “Lov na Higsov bozon: Da li je otkrivena Božja čestica?”. Tom prilikom će se javnosti predstaviti vodeći fizičari iz Srbije koji su uključeni u istraživanja u CERN-u.Tribina počinje u utorak, 10. jul od 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2), Beograd, učestvuju: dr Petar Adžić, akademik Đorđe Šijački, dr Dragan Popović, dr Miroslav Vesković
 • Osma konferencija Balkanske unije fizičara (8th BPU) biće održana od 5. do 7. jula 2012. godine u Konstanci, Rumunija. Članovi Društva fizičara Niš koji su zainteresovani da prezentuju svoje radove na ovoj konferenciji, kao i da učestvuju na njoj mogu se javiti Predsedništvu DFN putem e-maila dfn@pmf.ni.ac.rs radi obezbeđivanja pogodnosti oko smeštaja, kotizacije i organizovanog prevoza.
 • Deveta međunarodna studentska konferencija Balkanske unije fizičara (9th ISCBPU) biće održana od 10. do 13. jula 2012. godine u Konstanci, Rumunija. Studenti Univerziteta u Nišu koji su zainteresovani za učešće na ovoj konferenciji se takođe mogu javiti na e-mail dfn@pmf.ni.ac.rs, radi obezbeđivanja pogodnosti prilikom puta i učešća.
 • Organizovan prevoz za BPU8: Pozivaju se sve kolege koje nameravaju da koriste organizovan prevoz autobusom do Konstance da se jave predsedniku DFS na ivbi@ff.bg.ac.rs do 21. juna. Okvirna cena prevoza je 5.000 din. Polazak je planiran za 3. jul uvece, a povratak 8. jula. Prevoz neće biti organizovan ukoliko bude bilo manje od 40 zainteresovanih.
 • Informacije o upisu na prvu godinu studija fizike na Departmanu za fiziku u Nišu
 • subotu, 16. juna 2012. godine, u Istraživačkoj stanici Petnica, održano je predavanje:

  Geometrija i fizika

  Predavač je bio prof. dr Ljubiša Nešić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Prezentaciju možete pogledati ovde.

 • Društvo fizičara Niš, Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku PMF-a organizuju

  VEČE ASTRONOMIJE I FIZIKE

  Datum održavanja je ponedeljak, 4. jun 2012. godine od 19:15h, u Amfiteatru PMF-a. Biće održane sledeće aktivnosti:

  19:15h, Prezentacija upisa na studije i u Odeljenje za fiziku

  19:30h, Dodela diploma za uspehe na takmičenjima iz fizike – spisak nagrađenih učenika: osnovne školesrednje škole

  20:00h, Fotografije: Nebo sa VidojeviceMiodrag Sekulić, Astronomsko društvo Alfa, Niš

  20:15h, Predavanje “Pa šta ako Venera 6. juna prelazi preko Sunca?”prof. dr Dragan Gajić, Prirodno-matematički fakultet, Niš

  Fotografije

 • Pripremnu nastavu za upis desete generacije u ODELJENJE ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA FIZIKU gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu organizuje Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, u saradnji sa Gimnazijom.Ova pripremna nastava će se odvijati u prostorijama Gimnazije “Svetozar Marković” (ul. Branka Radičevića 1, Niš), a nastavu izvode profesori i asistentni sa Departmana za fiziku.
  • Prvi termin: subota, 5. maj 2012. godine od 12:00 časova.
  • Drugi termin: subota, 12. maj 2012. godine od 12:00 časova.
  • Treći termin: subota, 19. maj 2012. godine od 12:00 časova.
  • Četvrti termin: subota, 26. maj 2012. godine od 12:00 časova.
 • Republičko takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola održano je od 27. do 29. aprila u Trsteniku. Rezultate i zadatke sa ovog takmičenja možete videti na sajtu Društva fizičara Srbije.Informacije o svim ovogodišnjim takmičenjima iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola možete da pogledate na posebnoj strani.
 • Rok za prijavu na EinsteinPlus Summer Workshop (8 – 14. jul 2012) za nastavnike, koji organizuje Perimetar institut za teorijsku fiziku iz Kanade, produžen je za dve nedelje. Nov rok je 16. maj 2012. Više informacija o EinsteinPlus letnjem kampu i načinu prijavljivanja možete da saznate na zvaničnoj strani kampa.
 • četvrtak, 19. aprila 2012. godine u Ćupriji biće održano predavanje:Put u središte Zemlje – za 21 minut

  Na ovo putovanje odvešće vas prof. dr Ljubiša Nešić (Prirodno-matematički fakultet, Niš). Predavanje počinje u 13.30h u Svečanoj sali PIO. Ovo predavanje organizuju Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš, Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša i OŠ “Đura Jakšić” Ćuprija.

 • Prof. dr Goran Djordjević izabran za člana Izvršnog komiteta Evropskog fizičkog društva. Više informacija.
 • U utorak, 27. marta 2012. godine u Nišu biće održano predavanje:Savremeni izvori plazme

  Predavač je dr Ivan Dojčinović (Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu). Predavanje počinje u 19h u Svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (Višegradska 33).

 • Deveta konferencija Društva fizičara Makedonije, sa međunarodnim učesnicima, biće održana od 20. do 23. septembra 2012. godine na Ohridu, Makedonija. Više informacija možete naći na zvaničnom sajtu konferencije.
 • petak, 23. marta 2012. godine u Nišu biće održano predavanje:Crne rupe u Kosmosu i laboratoriji

  Predavač je prof. dr Dejan Stojković (University at Buffalo, The State University of New York, USA), dobitnik nagrade za fiziku “Marko Jarić” za 2011. godinu. Predavanje počinje u 19h u Velikoj sali Univerziteta u Nišu (Univerzitetski trg br. 2).

  Ovo predavanje organizuju Univerzitet u Nišu i Prirodno-matematički fakultet u Nišu, u saradnji sa Kancelarijom SEENET-MTP mreže u Nišu, Društvom fizičara Niš i Astronomskim društvom “Alfa” iz Niša.

  Više informacija o dobitniku nagrade i samoj nagradi možete videti ovde.

 • sredu, 14. marta 2012. godine u Pirotu biće održano predavanje:Put u središte Zemlje

  Predavač je prof. dr Ljubiša Nešić (Prirodno-matematički fakultet, Niš). Predavanje počinje u 19h u sali Gimnazije u Pirotu.

  Ovo predavanje organizuju Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš, Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša i Gimnazija Pirot.

 • Republički seminar RS2012 – 30. tradicionalni republički seminar, za nastavnike i profesore fizike biće održan na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. od 3. do 5. maja 2012. godine.

 

 • Rezultati sa opštinskog i okružnog takmičenjna za učenike osnovnih i srednjih škola.
 • petak, 24. februara 2012. godine, sa početkom u 14h, Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu i Društvo fizičara Niš organizuju predavanje:Savremene modifikacije Ajnštajnove teorije gravitacije

  Predavač će biti prof. dr Branko Dragović (Institut za fiziku u Beogradu). Predavanje će biti održano na Prirodno-matematičkog fakulteta (Višegradska 33, Niš).

 • četvrtak, 23. februara 2012. godine, sa početkom u 19:30h, Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Astromsko društvo Alfa, Niš i Društvo fizičara Niš organizuju predavanje:Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija

  Predavač će biti dr Predrag Jovanović (Astronomska opservatorija u Beogradu). Predavanje će biti održano u Svečanoj sali (br. 100) Prirodno-matematičkog fakulteta (Višegradska 33, Niš). Ulaz je slobodan.

  Apstrakt predavanja.

 • Informacija o odlaganju opštinskih takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz fizike: Na osnovu odluke Ministarstva prosvete i nauke takmičenja zakazana za 18. februar se odlazu.Opstinško takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola će se održati u nedelju, 26. februara, sa početkom u 13.00 časova.
 • Perimetar institut za teorijsku fiziku (PI) u Kanadi organizuje letnje programe za učenike i nastavnike.The International Summer School for Young Physicists (ISSYP)
  July 12 – July 28, 2012, Application Deadline: March 31, 2012

  EinsteinPlus Workshop for Teachers
  July 8 – July 14, 2012, Application Deadline: May 2, 2012

  Više informacija o ovim programima možete naći na www.issyp.ca i www.einsteinplus.ca.

 • SEENET-MTP aktivnosti: U sredu, 11. januara 2012. godine, sa početkom u 13h, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za fiziku i Kancelarija SEENET-MTP mreže u Nišu organizuju predavanje:“KVANTNE STRUKTURE:
  Preispitivanje Everetove kvantne teorije i
  njenih kosmoloških implikacija”

  Predavač će biti prof. dr Miroljub Dugić (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu). Predavanje će biti održano u prostoriji br. 301 Prirodno-matematičkog fakulteta (poster).

 • VI ZIMSKI KAMP FIZIKE SOKOBANJA 2012Društvo fizičara Niš, odnosno Podružnica društva fizičara Niš, je pokrenula, pomagala i učestvovala u organizaciji svih prethodnih 5 zimskih kampova fizike u Sokobanji (2007, 2008, 2009, 2010.  i 2011. godine).

  Prema dostupnim informacijama, bez konsultacija sa Društvom fizičara Niš, formirano je Udruženje fizičara “Omega” Niš, koje se pojavljuje kao organizator VI Zimskog kampa fizike 2012. godine.

  Društvo fizičara Niš se zahvaljuje svima koji su učestvovali u radu dosadašnjih Zimskih kampova i svim njihovim učenicima. Masovnost kampova i veoma pozitivne ocene učenika i roditelja u prethodnom periodu su potvrdile opravdanost i uspeh ove manifestacije, jedinstvene u fizici u Srbiji.

  Društvo fizičara Niš želi puno uspeha organizatorima i učesnicima narednog Zimskog kampa 2012. godine.

  Predsednik Društva fizičara Niš

  Prof. dr Goran Đorđević