Balkanska mreža fizičara – O desetogodišnjici SEENET-MTP mreže u CERN Courier-u

Pages from CERNCourier2013Dec-digitaledition_Page_2_Page_1Povodom desetogodišnjice rada Mreže matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu (SEENET-MTP) koja je osnovana zajedničkom inicijativom Odseka za fiziku, PMF, Univerziteta u Nišu i Univerziteta Ludvig Maksimllijan i Maks Plank Instituta za fiziku – Verner Hajzenberg iz Minhena, ugledni magazin za oblast fizke visokih energija “CERN Courier: International Journal of High Energy Physics” objavio je članak Profesora Goran Djordjevića, predsednika Odeljenja za Naučna istraživanja i visoko obrazovanje (NIVO) Društva fizičara Srbije.

Prof. Julius Wess i Prof. Goran Djordjević su osnivači Mreže koja sada okuplja preko 350 naučnika i sutudenata, 20 instituciju iz 11 zemalja regiona i 14 instituta – partnera sirom sveta. U okviru WIGV inicijative Prof. Wessa i Prof. Djordjevica Univerziteti Prirodno-matematički fakulteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu su 2003 dobili tada najmoderniju opremu za gigabitnu internet komunikaciju.

Ceo tekst možete da pročitate u digitalnom izdanju decembarskog broja časopisa CERN Courier, koji besplatno možete preuzeti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.