CERN Masterclass 2017

U periodu od 1. marta do 11. aprila 2017. godine pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) održaće se 13. međunarodni program “Masterclasses – Hands on Particle Physics. U ovom obrazovno-istraživačkom programu će u okviru 200 naučnih institucija aktivno učestvovati oko 10000 učenika srednjih škola iz 50 zemalja širom sveta.

U Srbiji će Međunarodni čas za 2017. godinu (MC2017) biti održan u vremenu od 09.30 do 17.00 časova:

  • 4. marta na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu,
  • 6. marta na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu,
  • 16. marta na Institutu za fiziku Univerziteta u Kragujevcu,
  • 17. marta na Departmanu za fiziku Univerziteta u Nišu.

Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi deo programa se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimenatima u CERN-u. Više informacija o CERN Masterclass-u možete naći na zvaničnoj stranici programa za Srbiju.

Rok za prijavu učenika koji žele da učestvuju u programu je sreda, 1. mart 2017. godine (do 12 časova). Formular za prijavu nalazi se ovde. Rok za prijavu na CERN Masterclass u Kragujevcu i Nišu produžen je do 12. marta u ponoć.

Lokalni suorganizatori CERN Masterclass-a u Nišu su Departaman za fiziku PMF-a, kancelarija SEENET-MTP Mreže u Nišu i Društvo fizičara Niš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.