Astrofizičarka dr Rosa Doran u Nišu

pag-56Ugledna evropska astrofizičarka, poreklom iz Brazila, edukator i promoter prirodnih nauka, dr Rosa Doran, boraviće u Nišu od 2 do 4. juna 2016. godine. Tokom boravka dr Doran održaće dve radionice na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Ova poseta dr Rose Doran realizuje se u saradnji Društva fizičara Niš i Centra za promociju nauke, uz podršku H2020 projekta CREATIONS, SEENET-MTP Mreže i PMF Niš. Dr Rosa Doran će tokom boravka u Srbiji održati i radionice u Pančevu i Beogradu.

Tokom radionica, namenjenih pre svega nastavnicima i edukatorima, dr Doran će kroz treninge i predavanja predstaviti programe i sadržaji koje nude evropski projekti Go-Lab, Inspiring Science, Hands on Universe i Nuclio, kao i program za nastavnike astronomije Galileo. Radionice su prvenstveno namenjene nastavnicima prirodnih nauka koji žele da se upoznaju sa mogućnostima i resursima kojima se moži pristupiti preko projektnih sajtova i aplikacija, poput Go-Lab-a, besplatne interaktivne laboratorije dostupne preko interneta, ili Hands on Universe platforme. Dr Rosa Doran je aktivan partner Evropskog društva fizičara i njegovog Komiteta za evropske integracije u mnogim projektima i aktivnostima.

Tokom gostovanje dr Doran u Nišu biće realizovane dve aktivnosti. U okviru aktivnosti nazvane “Babies and the Moon”, prvog dana programa, dr Doran će predstaviti edukativnu platformu Inspiring Science. Prisutni će, u okviru ove aktivnosti pomoću planetarijuma na računaru, saznati kako mogu da istraže najčešće zablude u astronomiji i otkriti multidisciplinarni potencijal ove nauke. Sledećeg dana, u sklopu aktivnosti “Astronomy and Astrology” posetioci će “krenuti” u istraživanje noćnog neba i sazvežđa pomoću teleskopa širom sveta. Tokom programa prisutni će dobiti mogućnost da samostalno snime fotografiju omiljenog astronomskog objekta jednim od velikih, udaljenih, robotizovanih teleskopa.

Iako su radionice pre svega namenjene nastavnicima zbog izuzetne prilike i interesovanja deo programa biće otvoren za sve zainteresovane. Organizatori pozivaju predstavnike medija i sve ljubitelje astronomije da prate predavanja i radionicu dr Rose Doran.

Dr Doran će biti i specijalni gost Seminara za nastavnike “Sa krova do zvezda”, koji organizuje Društvo fizičara Niš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.